Stellenbosch, de wijnhoofdstad van Zuid-Afrika

Stellenbosch is de belangrijkste wijnstad van Zuid-Afrika. De hele stad ademt wijn, en vlak in de buurt vind je enorm veel wijnhuizen. Combineer dat met een hoop gezelligheid en goede restaurants, en je hebt de perfecte uitvalbasis voor een trip naar de wijnlanden.

Het centrum van Stellenbosch

Geschiedenis

In 1679 vestigden zich de eerste kolonisten in het gebied dat we nu kennen als Stellenbosch. Daarmee is het na Kaapstad de tweede oudste stad van Zuid-Afrika. Ze werden aangetrokken door het mooie landschap en de vruchtbare grond. De stad is vernoemd naar Simon van der Stel, de eerste gouverneur van de Kaap Kolonie.

Stellenbosch nu

Stellenbosch is een mooie stad met veel oude huizen in Kaaps-Hollandse stijl. Er wonen zo'n 90.000 mensen in de stad, waaronder veel studenten. Gelegen op zo'n 50 kilometer van Kaapstad, kun je een bezoek aan de stad - en omliggende wijnhuizen - dus goed combineren met een verblijf in Kaapstad. 

Stellenbosch is een echte studentenstad. De Stellenbosch University staat bekend om de goede opleiding in wijn maken. Dat komt dus goed uit!

Eikenstad

Stellenbosch staat ook wel bekend als de Eikenstad, inderdaad vanwege de vele eiken. Tijdens de opkomst van de wijnindustrie in dit gebied werden veel eiken aangeplant, om zo eikenhouten vaten te kunnen maken. Daar zijn ze echter snel mee gestopt: de eiken groeien in Afrika veel te snel en worden daardoor 'sponzig': niet geschikt voor wijnvaten. De eiken bomen zijn wel gebleven.

De wijnhuizen van Stellenbosch

Geloof het of niet: in Stellenbosch en omgeving vind je meer dan 200 wijnhuizen! De meeste daarvan gelegen aan de de Wine Route, kun je vanuit de stad dus perfect een mooie wijntrip plannen.

Geen zin om zelf te rijden? Verstandig! Er zijn verschillende aanbieders van wine tours: de Wine Flies Tours en de Vine Hopper zijn aanraders, en bieden verschillende routes aan. Daar kun je je best een paar dagen mee vermaken!

Onze favoriete wijnhuizen uit Stellenbosch? Dit zijn ze:

 

Onze wijnen uit Stellenbosch