Chardonnay uit Zuid-Afrika

Chardonnay uit Zuid-Afrika is relatief nieuw: pas in 1985 werden de eerste Chardonnay wijnranken geplant. Al snel zagen de Zuid-Afrikaanse wijnmakers in dat het terroir geweldig geschikt is voor de Chardonnay druif. Je herkent de Chardonnay uit Zuid-Afrika aan die typische citrus-achtige smaak, met hinten van tropisch fruit. Inmiddels hebben de wijnmakers hier een goede reputatie met deze druif, vindt ook Decanter.

Onze Chardonnay wijnen


Danie de Wet: de aanjager van Chardonnay in Afrika

Dani de Wet, van het wijnhuis De Wetshof, kun je gerust zien als een van de grootste aanjagers van Chardonnay. Hij ziet de vele unieke mogelijkheden en maakt diverse wijnen van deze druif. Wat zij hiermee kunnen maken, is oprecht een kunst. Kijk maar eens naar de 3 verschillende Chardonnay's, de Limestone Hill, de Bon Vallon en de Sur Lie: erg verschillende wijnen van dezelfde druif.

Wooded of Unwooded: that's the question

Oorspronkelijk herkende je de Chardonnay aan de houtlagering, waarbij het eikenhout zorgt voor die typische rijke, boterachterige smaak. Alsof je een Werther's Original in je mond hebt. Denk aan de Banghoek Chardonnay van Delaire Graff. Tegenwoordig is er een tegenbeweging ontstaan: wijnmakers die ook weleens wat meer ruimte aan de druif zelf willen bieden. Door de wijn te laten rijpen in stalen tanks is de wijn wat minder boterig, maar juist wat frisser. De Unoaked Chardonnay van Warwick is een van onze favorieten op dat gebied. Mooi om te zien hoe gevarieerd de druif kan zijn!

Goed te combineren

Chardonnay op zichzelf is mooi, maar ook combinaties kunnen erg goed uitpakken! Zeker met Pinot Noir, zoals de Chardonnay Pinot Noir van Haute Cabriere, of de rosé van Spier. Daarnaast wordt de druif vaak gebruikt voor de bubbels van Method Cap Classique, de Champagne van Zuid-Afrika.