Cape-Dutch architectuur op het wine-estate Boschendal in Franschhoek

Zuid-Afrika: een prachtig land met heerlijke wijnen

Zuid-Afrika is echt een geweldig land. Mooie natuur, heerlijk eten en vriendelijke mensen. Maar het land heeft ook een donkere geschiedenis. De komst van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC), heeft voor veel ontwikkeling en rijkdom gezorgd. De slavernij en de apartheid zijn zwarte bladzijden in de geschiedenis. 

De oorspronkelijke bewoners werden voor de komst van de VOC al geconfronteerd met Europeanen. Met hun komst namen zijn hun ambitie mee om alle Afrikanen te onderwerpen aan hun eigen regels en heerschappij. In 1948 kreeg dit een officiële term: apartheid. Zuid-Afrika is niet te begrijpen zonder een stukje kennis van hun geschiedenis. 

Het gouden vocht

Hoewel Zuid-Afrika tot de 'nieuwe wereld' van de wijn behoort, wordt er al sinds 1652 wijn verbouwd. De Nederlanders die hiermee begonnen wisten echter niet zoveel van wijn. Pas enkele jaren later verschenen de Franse Hugenoten in Franschhoek en Stellenbosch. Zij wisten wel hoe je wijn maakt, en met hun verfijnde methoden werd de kwaliteit flink verbeterd.

De boycot ten gevolge van de apartheid zorgde ervoor dat Zuid-Afrikaanse wijn niet of nauwelijks in Nederland verkrijgbaar was. Met de vrijlating van Mandela en de afschaffing van de apartheid werden de sancties opgeheven, en begonnen de Zuid-Afrikaanse wine estates aan een inhaalrace.

20 jaar later is het land het tweede importland, na Frankrijk. Het land barst van de jonge, ambitieuze en creatieve wijnmakers die staan te popelen om de wereld te veroveren met hun prachtige wijnen. 

De wijngebieden van Zuid-Afrika

De wijngebieden van Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een groot land. Het gebied in Zuid-Afrika waar de druiven verbouwd en de wijnen gemaakt worden is daarentegen klein. Vanwege het hete klimaat liggen de wijngaarden dicht bij de kust. De zeewind zorgt voor verkoeling wat een ideaal klimaat creëert voor het verbouwen van druiven. Er zijn dan ook geen wijnhuizen te vinden die verder dan 100 kilometer van de kust liggen.

De druiventeelt concentreert zich in de Westkaap, vlakbij de plek waar de Atlantische en Indische oceaan elkaar ontmoeten. 

In plaatsen als Stellenbosch, Paarl en Franschhoek draait alles om de wijnbouw. Het is geweldig om daar rond te rijden en alle estates af te gaan. Overal wordt je gastvrij ontvangen en proeven kan altijd. Niet alleen de wijnen zijn geweldig, ook het landschap is indrukwekkend!

 

Stellenbosch, een studentenstad en een wijnstad

Onderdeel van de Coastal Region. Met de Universiteit van Stellenbosch is deze plaats een belangrijke steunpilaar voor de wijnindustrie. Doordat de streek omringd is door bergen is er een gevarieerd reliëf. De hoeveelheid neerslag is ook nog eens perfect voor het verbouwen van wijn. Stellenbosch ademt wijn: overal zie je wine estates, goede restaurants en prachtige hotels. Onze favorieten uit Stellenbosch zijn SimonsigSpier en Warwick.

Warwick Estate Zuid-Afrika

Franschhoek, genieten als de Fransen

Franschhoek ligt ten oosten van Stellenbosch en is ook vrij bergachtig. De naam kun je letterlijk nemen: dit is de hoek waar de Fransen zaten. Dat zie je meteen aan de namen van de estates, die in tegenstelling tot de Nederlandse namen in Stellenbosch veel Franser zijn (Chamonix, Haute Cabrière).

Haute Cabriere Franschhoek South Africa

Walker Bay, walwissen spotten

Walker Bay ligt van alle wijngebieden het dichtst aan de kust. Nergens worden de druiven beter afgekoeld dan hier, waar de wind direct van de oceaan over de druiven blaast. Ga je deze kant op? Zorg dan dat je er tussen juli en november bent, dan kun je de walvissen voorbij zien trekken terwijl je een wijntje drinkt. Beter kan niet toch?

De beroemde Hemel en Aarde Valley is onderdeel van Walker Bay. De wijnen van Stanford Hills Estate en Creation komen uit deze streek.

Walvissen spotten bij Walker Bay Zuid-Afrika

Enkele van onze favoriete wijnen uit Walker Bay

Robertson, 14.000 ha wijngaarden

Robertson ligt in de Breede Rivier Valley, waar vanwege de hitte irrigatie nodig is om druiven te laten groeien. Het ligt wat verder in het binnenland aan de prachtige Route 62, en omvat ruim 50 wijnhuizen. Onze favorieten zijn Springfield en De Wetshof.

Zuid-Afrikaanse druivenrassen

Er zijn twee soorten druiven die typerend zijn voor het land: de Chenin Blanc en de Pinotage. De Chenin Blanc wordt ook wel Steen genoemd en is de belangrijkste witte druif. De Pinotage is een rode druif en een kruising van twee druivenrassen: de Pinot Noir en de Cinsault. 

Pinotage: een echte Zuid-Afrikaan

De Pinot Noir en de Cinsault, ook wel Hermitage genoemd, werd in 1925 gekruist door Abraham Perold, toendertijd professeur in de wijnbouw aan de Universiteit van Stellenbosch. De Pinot Noir levert namelijk geweldige wijnen op, maar is lastig te verbouwen.

Als een echte druif van de Nieuwe Wereld moest de Pinotage zich natuurlijk bewijzen, en dat viel niet mee. Vanuit Europa was eerst veel kritiek. Toen in 1991, vanaf het einde van de Apartheid, de Zuid-Afrikaanse wijnmarkt open ging, richten de Afrikaanse wijnboeren zich eerst op meer Europese druiven zoals de Shiraz of Cabernet Sauvignon. Tegen het eind van de 20e eeuw groeide de populariteit en inmiddels is de druif een onmisbaar onderdeel van de Zuid-Afrikaanse wijnwereld.

De Pinotage is zijn roots aan het ontgroeien en je komt hem niet meer alleen in Zuid-Afrika tegen. Ook Nieuw-Zeeland, Brazilië en de Verenigde Staten verbouwen deze Afrikaan tegenwoordig. Als de druif op het juiste moment geoogst wordt, kun je een fruitige wijn met een vleugje banaan, kers en aardbei verwachten.

Chenin blanc, een laatbloeier

De meeste wijnen uit Zuid-Afrika zijn wit, waarbij de Chenin Blanc het meeste wordt gebruikt. Deze druif wordt veel gebruikt voor mousserende en zoete wijnen en is erg geschikt om langere tijd te bewaren. De wijn bevat relatief veel zuren, wat de tijd juist zachter maakt.

Op safari

Je kan Zuid-Afrika niet verlaten zonder zelf op safari te zijn gegaan. Er zijn diverse nationale parken die je voor een kleine vergoeding, meestal met je eigen auto, kan bezoeken. Ook zijn er diverse private Game Reserves die aanzienlijk duurder zijn, maar ook meer dan de moeite waard! Er zijn minder mensen in het park, waardoor je niet met 10 auto's rondom een olifant staat en je gaat echt met een jeep de wildernis is.

Meer weten over de ideale vakantie in Zuid-Afrika? Kijk dan eens op Reisgids Zuid-Afrika.

Olifanten in Amakhala Game Reserve Zuid-Afrika

Wijnvandekaap.nl

Met Wijnvandekaap.nl willen we je de beste wijnen uit dit fantastische land bieden. Niet de wijnen die je al in de supermarkt vindt, maar de echte pareltjes met een verhaal!

Meer over ons.