Chenin Blanc en Zuid-Afrika: een korte geschiedenis

Oorspronkelijk komt de Chenin Blanc uit Frankrijk, en stond daar in 1500 al bekend als een goede wijn. Toen Jan van Riebeeck in 1652 de Kaap Kolonie stichtte op de plek die we nu Kaapstad noemen, kreeg hij al snel enkele Chenin Blanc druivenranken toegestuurd van het thuisfront. Ze werden geplant en kregen de naam Steen. De eerste paar honderd jaar zou de druif zo heten.

Pas in 1965 kwamen enkele knappe koppen erachter dat deze Steen van oorspong een Chenin Blanc was. 

Hoewel de druif over de hele wereld voorkomt, is hij nergens zo populair als in Zuid-Afrika: maar liefst 20% van alle wijn die er verbouwd wordt is Chenin Blanc! De Zuid-Afrikaanse wijnbouw wordt steeds gevarieerder, maar de Chenin Blanc blijft een belangrijke rol spelen.

De smaak van Chenin Blanc

Om maar met de deur in huis te vallen: niet alle Chenin Blanc wijnen zijn even goed. Dat komt omdat het best een lastige druif is. Oogst je hem te vroeg, dan kan de wijn heel erg zuur worden. Plant je te veel druivenranken op een klein stukje, dan verliest hij z'n karakteristieke volle smaak. Maar als de wijnmaker z'n best doet, en de natuur werkt een beetje mee, krijg je een geweldige wijn.

Een goede Chenin Blanc is erg fris en heeft een mineraal-achtige smaak. Fruitig, met de frisse smaak van appel of ananas. Maar ook wat voller door smaken van banaan en peer.

Wist je dat je de Chenin Blanc erg lang kunt bewaren? Vaak zijn ze in het begin wat vlak, maar als je geduld hebt wordt je beloond met een veel vollere, complexere smaak!

De Chenin Blanc is breed inzetbaar: erg lekker bij een salade of kip, maar ook bij vis. De wat zoetere Chenin Blancs doen het ook erg goed bij oosterse gerechten.

Onze Chenin Blanc's

 

 

 

Chenin Blanc