Pinotage: de trots van Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika zijn ze trots op hun Pinotages. Niet voor niks: de druif werd gekruist in Zuid-Afrika. Een herkenbare druif met rokerige, aardse smaak die, mits op het juiste moment geoogst, ook erg fruitig kan zijn.

Het begin van de Pinotage

De Pinot Noir en de Cinsault, ook wel Hermitage genoemd, werd in 1925 gekruist door Abraham Perold, toendertijd professor in de wijnbouw aan de Universiteit van Stellenbosch. De Pinot Noir levert namelijk geweldige wijnen op, maar is lastig te verbouwen.

Perold plantte een aantal zaden in de tuin van de Universiteit, maar kreeg vervolgens een nieuwe baan aangeboden. Hij vergat de druiven, en jaren later, toen de Universiteit de tuin ging opruimen, wist Charlie Niehaus maar net te voorkomen dat de planten werden weggegooid. Hij nam ze mee naar een collega, die ze plantte in het bekende Welgevallen Estate. Toen Perold daar weer op bezoek kwam en het resultaat zag, was de cirkel rond en doopte men de druif Pinotage. De eerste wijn werd gemaakt in 1941, maar echt populair werd de druif pas vanaf de jaren 60.

Als een echte druif van de Nieuwe Wereld moest de Pinotage zich natuurlijk bewijzen, en dat viel niet mee. Vanuit Europa was eerst veel kritiek. Toen in 1991, vanaf het einde van de Apartheid, de Zuid-Afrikaanse wijnmarkt open ging, richten de Afrikaanse wijnboeren zich eerst op meer Europese druiven zoals de Shiraz of Cabernet Sauvignon. Tegen het eind van de 20e eeuw groeide de populariteit en inmiddels is de druif een onmisbaar onderdeel van de Zuid-Afrikaanse wijnwereld.

Onze Pinotages

Pinotage in een wijngaard

Pinotage all over the world

De Pinotage is zijn roots aan het ontgroeien en je komt hem niet meer alleen in Zuid-Afrika tegen. Ook Nieuw-Zeeland, Brazilië en de Verenigde Staten verbouwen deze Afrikaan tegenwoordig. Als de druif op het juiste moment geoogst wordt, kun je een fruitige wijn met een vleugje banaan, kers en aardbei verwachten. Verder herken je hem aan een rokerige, aardse smaak.

Hoe is de Pinotage druif gemaakt?

De Pinotage druif is een combinatie van de bekende Pinot Noir en de Cinsault druif. De Pinot Noir groeit vrij moeilijk in Zuid-Afrika, en door deze te combineren met de hermitage zou dat beter moeten gaan. Dat is goed gelukt, want de Pinotage is resistent tegen allerlei ziekten en groeit goed op Zuid-Afrikaanse bodem.

Hoe smaakt Pinotage?

Wijnen die gemaakt zijn van de Pinotage druif smaken vaak fruitig, maar ook aards en rokerig. De druif heeft eigenlijk niets weg van zijn voorvader, de Pinot Noir. Die is vaak lichter en soepeler, terwijl je een Pinotage meer kunt vergelijken met een Syrah.

Welk eten past bij Pinotage?

Een Pinotage is vaak een stevige wijn, en een echte Zuid-Afrikaan. Wat past er beter bij dan een barbeque, of zoals ze daar zeggen, een Braai. Ook doet hij het goed bij pittige gerechten.

Wie heeft de Pinotage druif gemaakt?

Abraham Perold was professor in de wijnbouw (Viticultuur) aan de Universiteit van Stellenbosch. Hij vergat de druiven, en toen de univesiteit na zijn vertrek de tuin wilde opruimen, kwam Charlie Niehaus net langslopen. Hij ging aan de slag met de druif, en samen met Professor Theron plantten ze de druif op het Welgevallen estate. The rest is history.

Waar komt Pinotage vandaan?

Pinotage is de absolute trots van Zuid-Afrika. Toch zijn er steeds meer landen waar de druif verbouwd wordt. In de VS, Nieuw-Zeeland en zelfs in Duitsland wordt ook gewerkt met Pinotage. Toch komen vrijwel alle Pinotages uit Zuid-Afrika.

Sinds wanneer bestaat Pinotage?

De eerste kruising werd al in 1925 gemaakt. Toch duurde het nog tot 1941 voordat de eerste wijn werd gemaakt. De echte groei kwam pas in 1960, en het duurde tot na de apartheid totdat Pinotage ook in de rest van de wereld aan populariteit won.

Waarom heet Pinotage zo?

De Cinsault, die samen met de Pinot Noir tot de Pinotage is gekweekt, heette in Zuid-Afrika vroeger de Hermitage. Door Pinot Noir en Hermitage samen te voegen, ontstond de naam Pinotage.