Wijn in de spotlight: Sauvignon Blanc

Door Rick van Haasteren op 07-06-2015

De Sauvignon Blanc is een opgewekte wijn, met de geur van versgemaaid gras en fris fruit: de ultieme lentewijn. Lekker in de tuin of op het balkon, gezicht in de zon: daar hoort een koele Sauvignon Blanc bij.

De oorsprong van deze druif ligt in Frankrijk, maar de Sauvignons uit Zuid-Afrika zijn aan een enorme opmars bezig: de kwaliteit schiet omhoog. Zeker de koelere gebieden aan de kust zijn perfect voor Sauvignons. 2 voorbeelden daarvan willen we je voorstellen.

Zowel Creation als Southern Right liggen in de Hemel en Aarde vallei, net boven Hermanus. Vlak aan de kust profiteren ze beide van een zeewindje die voor de nodige verkoeling zorgt. Dat is precies van de Sauvignon Blanc nodig heeft.

Uitzicht over de oceaan

Southern Right is de naam van een bijzondere walvissoort, die ongeveer 3 kilometer van dit wijnhuis in de Atlantische Oceaan ronddobbert. Pak de kustweg vanaf Hermanus en na een paar kilometer zie je aan je rechterhand de wijnhuizen Hamilton Russel en Southern Right. Daar maakt Anthony Hamilton Russel de Southern Right Sauvignon Blanc: een heerlijk fruitige wijn met een mooie droge afdonk. Een complexe wijn die je iedere keer weer verbaasd: de absolute topklasse wijnen van Zuid-Afrika. Drink hem bij vis of schaaldieren, of een frisse salade.

Als je vanaf Hamilton Russel iets verder landinwaarts rijdt vind je aan je linkerhand het vrij nieuwe wijnhuis Creation. Creation is hét opkomende wijnhuis van Zuid-Afrika. JC Martin pakte dit jaar nog 5 sterren voor zijn Pinot Noir, maar hij heeft meer pijlen op zijn boog. De Sauvignon Blanc van Creation is wat tropischer en heeft een hint van mineralen. Een mooie gele kleur met wat groene tinten. Een mooie volle wijn die toch erg fris is.

Nog een tip: als je iets minder geld uit wilt geven en toch een bijzondere wijn wilt drinken, is de Whale Pod Sauvignon een goed alternatief: die wordt ook door JC Martin van Creation gemaakt. Omdat hij een deel van de druiven voor die wijn bij zijn buurman inkoopt, wil hij er geen Creation op zetten en is de wijn een stuk voordeliger. Maar zeker ook de moeite waard!