Geproefd: Beaumont Chenin Blanc 2013

Door Lennart Bol op 09-11-2014

Chenin Blanc, bij uitstek dé witte druivensoort van Zuid-Afrika, in de volksmond ook wel Droë (steen) genoemd. De druif komt van origine uit de Loire streek in Frankrijk, waar men doormiddel van de leisteen bodem en een goede rijping zeer elegante droge wijnen produceren. Maar ook langlevende zoete wijnen zoals Vouvrays of Coteaux du Layon en mousserende wijnen als Crémant de Loire.

De Chenin Blanc dankt z’n populariteit aan mooie zuren, frisse tonen en vele gezichten. Zo ook voor de Kaapse steen, welke minder zuren heeft dan de wijnen uit de Loire en die vaak gemaakt wordt voor onmiddellijke consumptie.

Dat geldt ook voor de Chenin Blanc van het wijnhuis Beaumont. Een typische Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc zonder houtlagering. Licht geel van kleur met een fruitige neus. In de smaak heeft deze wijn een frisse aanzet met een mooie structuur, fruittonen van perzik en peer en aantrekkelijke zuren goed in verhouding met de alcohol. In de afdronk proeft men een tikkeltje mineraliteit wat de wijn nog aantrekkelijker maakt. Niet voor niets dat deze wijn door Platters Guide benoemd is tot beste unwooded Chenin Blanc van Zuid-Afrika!

Wil jij deze wijn inzetten als begeleider van een gerecht? Combineer het dan eens met schaal- en schelpdieren zoals bijvoorbeeld coquilles of langoustines. Daarnaast is het aan te raden deze wijn niet al te koud te drinken.