Wijnsnuiven

Door Anne-Mae Ouwehand op 07-04-2014

Wijn verkopen is één ding, goede wijn verkopen een ander. Het mooie van lekkere wijn is, is dat het enige die dat bepaalt degene is die de wijn proeft! Over smaak valt niet te twisten en wijn is daar geen uitzondering in. Laat je dus nooit vertellen dat een wijn heerlijk is, ondanks dat jij de wijn niet vind smaken.

Maar ja, wat zorgt er voor dat ik een wijn lekker vind?! Om een antwoord te krijgen op deze vraag hebben wij vorige week in Leiden een introductiecursus wijnproeven gevolgd. Er zijn verschillende partijen die dit soort cursussen aanbieden, wij hebben de cursus gevolgd via de Wijnstudio. Ik moet zeggen dat de cursus echt veel leuker was dan ik had verwacht! Je merkte dat de dame die de cursus gaf echt een passie heeft voor wijnen en wist met veel enthousiasme deze passie over te brengen.

De avond duurde in totaal 3 uur, zonder pauze, maar was ook geen moment saai. Het was een leuke afwisseling tussen proeven (dat mag natuurlijk niet ontbreken) en theorie. De basis van de cursus was het benoemen van de smaken en geuren van de verschillende wijnen met behulp van de aromazon. Tot dat moment heb ik nooit geweten dat zoiets bestaat, dus dat was een leuk leerpunt. :) Erg grappig om op de aromozon geuren/smaken tegen te komen die je niet gelijk zou bedenken bij een lekkere wijn. Een paar voorbeelden: natte wol, teer, kattenpis, sigaren, stal, etc. Nou, wat zei ik?! Toch hoeven deze geuren niet direct te betekenen dat een wijn niet lekker is. De bedoeling is te benoemen wat je proeft zodat je kan bepalen waarom je een wijn wel of niet lekker vindt.

We hebben deze avond veel geslurpt, gesnoven en af en toe de wijn uitgespuugd, maar vooral niet te vaak. Ik kan alleen maar zeggen dat wijn op de 'gewone manier' drinken stiekem een beetje zonde is, omdat je niet alle smaken kan proeven. Laat de wijn lekker door je mond rollen om alle smaken te kunne proeven en ruik vooral de wijn voordat je het proeft. Wijnsnuiven en wijndrinken gaan hand in hand! Probeer het eens zelf!