The best wines, are the ones we drink with friends

Door Anne-Mae Ouwehand op 21-12-2014

Gisteravond hebben wij een ongelooflijk leuke avond gehad. Met een groep vrienden van 17 man hebben wij heerlijk bij iemand thuis gegeten. Vier vrienden hadden het voortouw genomen om die avond te koken en het moet gezegd worden: ik waardeerde het eten meer dan wanneer ik in een restaurant zou zitten.

Terwijl ik zat te genieten van het eten en de gezelligheid heb ik even de tijd genomen om om mij heen te kijken en te bedenken wat vriendschap maakt. Iedereen is anders, we worden ouder en (misschien) wijzer, er komen kinderen en de wereld veranderd. Gedurende de tijd zijn er vrienden bijgekomen en afgevallen. Maar deze groep mensen die ik dankbaar mijn vrienden mag noemen, zijn blijven hangen. Waar ligt het nu aan dat vriendschap blijft?

Ik denk dat het mede komt door de avonden zoals gisteravond. Op deze avond wordt de vriendschap duidelijk. En dat zit in kleine dingen. Het begint bij de mensen die bereid waren de avond te organiseren. Vervolgens wilde ook iedereen erbij zijn, dus werden opa's en oma's ingeschakeld om op te passen en werden er slaapplaatsen in de buurt geregeld zodat niemand hoefde te bobben. Verder werden nieuwe vriendinnen van harte welkom geheten en was er voor iedereen de ruimte om zijn verhaal te doen. Er werd gelachen, er werden grappen gemaakt, maar het belangrijkste was dat iedereen wordt gewaardeerd puur om wie hij of zij is. Dat maakt vriendschap. Elkaar respecteren en leren te waarderen om de dingen die iemand wel heeft en niet zozeer de dingen die iemand mist.

Het gezegde: 'The best wines, are the ones we drink with friends', is dan ook meer dan waar. En deze keer moet ik eerlijk bekennen dat het niet uitmaakt welk wijn je drinkt. Het ligt tenslotte niet aan de kwaliteit van de wijn, maar aan de kwaliteit van je vriendschappen. En ik ben wat dat betreft een rijk mens. Fijne feestdagen!