Op safari in Zuid-Afrika: dit zijn onze tips

Door Rick van Haasteren op 31-07-2015

Natuurlijk ga je wijn drinken als je in Zuid-Afrika bent! Maar we hoeven je vast niet te vertellen dat er nog veel meer te beleven valt. Waarschijnlijk heb je een safari ook bovenaan je lijstje staan. Verstandig, want er is weinig mooiers dan 's ochtends vroeg of 's avonds vlak voor de zon ondergaat wilde dieren te spotten. 

Het Krugerpark is het bekendste en grootste wildpark van Zuid-Afrika, maar er zijn nog 2 pareltjes die we graag aan je voorstellen: Amakhala en Pilanesberg

Pilanesberg National Park
Pilanesberg is niet heel groot, maar heeft een enorm veel verschillende dieren en ook nog een prachtig landschap. Het hele park ligt op een miljoenen jaren oude vulkaan die het landschap behoorlijk beïnvloed. Je rijdt het park in een paar uur rond en loopt de kans om olifanten, leeuwen, luipaarden, neushoorns, buffels, nijlpaarden, zebra's en ontzettend veel springbokken tegen het lijf te lopen. Vooral rond het meer in het midden van het park barst het van de activiteit. 

Giraffen in Pilanesberg

Onze favoriete slaapplek is het Manyane resort: aan de rand van het park kun je kiezen tussen huisjes en vrij luxe tenten. De prijs valt erg mee: € 80 voor een weekend. Dan slaap je bijna in het park, en als je 's ochtends wakker wordt staan de bokken je buiten al op te wachten. een erg bijzondere ervaring!

Heb je nog wat ruimte in je budget? Neem dan van te voren contact op met Mankwe Game Trekkers voor een ballon safari. Goedkoop is het niet: reken op zo'n € 350 per persoon. Maar eigenlijk moet je dit eens in je leven gedaan hebben. Stel je voor: de ranger haalt je om 4:30 op en rijdt je rond door het verder nog verlaten park. Je rijdt naar het midden van het park waar de ballon wordt opgeblazen. De bewapende rangers bewaken de groep: je staat immers midden in een wildpark. 

Na een half uurtje is de ballon klaar en mag je instappen. Langzaam maakt het mandje zich los en zweef je zo'n 3 kwartier boven het park. Met een beetje geluk zweef je geruisloos over een kudde olifanten die niet eens door hebben dat je ze bekijkt. Onvergetelijk! En dan hebben we het niets eens over het uitzicht over het park, als net de zon op komt. Kijk zelf maar:

Ballon vliegen boven Pilanesberg

Na afloop krijg je je ballonvaarderscertificaat en een glas champagne. Na nog een paar uur safari ga je lekker ontbijten. Nu hebben we je wel overgehaald toch? Nee? Had ik al gezegd dat je champagne krijgt?

Een dagje Pilanesberg kost je niet meer dan € 15. Het park ligt op zo'n 2,5 uur rijden van Johannesburg en is mede daarom erg populair. Je kunt met je eigen auto het park in of met een ranger mee.

Amakhala Game Reserve
Private Game Reserves zijn niet van de overheid, en daarom een stuk duurder. Vaak moet je er overnachten en dat kost je zo'n € 250 per persoon per nacht. Amakhala is daarop een uitzondering: je kunt er een dagtripje maken voor € 80 per persoon. Je rijdt dan samen met de ranger het park door. Zeker voor een Private Game Reserve is het enorm groot. Het park is absoluut prachtig.

Amakhala Private Game Reserve

Wij hadden het geluk dat we een grote kudde olifanten tegen kwamen die we zeker een uur konden volgen. Geloof me: dat wil je een keer meemaken. 

Olifanten in Amakhala

Voor die € 80 krijg je trouwens ook een prima lunch en een bootsafari, waar je vooral veel vogels kunt spotten.

Amakhala ligt zo'n 2 uur rijden van Port Elizabeth. Boek je toer van te voren.

Het uitzicht in Amakhala

Big Five?
Vroeger richtten de jagers zich op de Big Five: de olifant, de neushoorn, de leeuw, de luipaard en de buffel. Dit waren de dieren die het moeilijkst waren om te schieten - het gaat dus niet om hoe groot ze zijn. Als ze die allemaal geschoten hadden, hadden ze de Big 5 te pakken.

Tegenwoordig is dat overgeslagen naar de safarigangers: iedereen wil de Big Five zien. Begrijp me niet verkeerd: het zijn alle 5 prachtige beesten. Maar focus je niet alleen op de Big Five, en houdt je ogen open voor alle dieren en de geweldige omgeving. Giraffes, springbokken, en nijlpaarden, of hyena's en wilde honden zijn net zo bijzonder!