Old vines, oud maar nog zeker niet bejaard

Door Anne-Mae Ouwehand op 11-09-2015

De term 'old vines' ben je misschien wel eens tegen gekomen op een fles wijn. Wij hebben er zelf twee in de collectie: Old Bush Vines Chenin Blanc Unoaked van Delaire Graff en Old Bush Vines Pinotage van Warwick. Benieuwd naar wat 'old vines' nu eigenlijk inhoudt, ging ik opzoek naar het antwoord.

Druivenstokken schijnen ook zo hun houdbaarheidsdatum te hebben. Na ongeveer 20 jaar neemt het aantal en de grote van de druiventrossen af, wat een intensere smaak als gevolg heeft. Wijnen gemaakt van dit soort druivenstokken krijgen de term 'old vines' mee. Deze wijnen hebben dus meer smaak en zijn complexer en intenser.

Maar nu komt de truc. Er zijn geen algemeen geldende regels, voor wanneer een wijnrank 'oud' genoemd mag worden. Waar de ene wijn gemaakt is van druiven van een 40 jarige wijnrank, kan het bij een andere wijn van een 25 jarige wijnrank zijn. Dat neemt niet weg dat de smaak van beide soorten wijnen erg interessant kan zijn.

De Chenin Blanc van Delaire Graff is in ieder geval afkomstig van een 28 jaar oude druivenstokken. En volgens mij kan deze wijn alleen maar lekkerder worden. Maar dat is natuurlijk mijn persoonlijke mening.

Grape Vines