De Sauvignon Blanc

Door Anne-Mae Ouwehand op 20-07-2014

Voor onze verjaardag (we zijn vijf dagen na elkaar jarig) kregen Rick en ik van goede vrienden een mooi boekwerk: 'Larousse Wijnencyclopedie'. Een dik boek wat, zoals vermeldt op de achterkant, kan worden gebruikt als 'naslagwerk wat u mee neemt op een interessante ontdekkingsreis'. Ik was gelijk nieuwsgierig.

Deze maand hebben we een leuke aanbieding van drie soorten witte wijn die allen gemaakt zijn van dezelfde druif: de Sauvignon Blanc. Tijd om mij te verdiepen in deze druif en maakte ik handig gebruik van de encyclopedie. De druif komt, net zoals zo velen, uit Frankrijk, uit de streken de Loire en Bordeaux. De wijnen gemaakt van deze druif hebben een hoog zuurgehalte wat er voor zorgt dat het een frisse wijn is en is over het algemeen droog. De europese versie is vaak niet in aanraking geweest met eikenhout, maar in Californie wordt dit regelmatig gedaan, wat zorgt voor een (slechte) imitatie van de Chardonnay. Niet aan te raden dus. 

De Sauvignon Blanc van Spier Signature is een van mijn favorieten! Een kleine tip: drink niet de hele fles leeg, maar open een nieuwe fles en vergelijk de twee soorten wijn. Het leukste is om wijnen naast elkaar te proberen, dan proef je pas echt het verschil en leer je een wijntje echt te waarderen.