Champagne heeft een soort mythische status: officieel mag alleen mousserende wijn uit de Champagne regio ook echt “Champagne” heten. Die regels worden strict nageleeft. Je begrijpt dat Zuid-Afrikaanse wijnboeren hun mousserende wijnen geen Champagne mogen noemen. De naam die zij gebruiken is Vonkelwyn.
Voor sommige Vonkelwijnen wordt wel de Methode Traditionelle gehanteert. Een belangrijk onderdeel daarvan is dat de gisting in de fles plaats vindt. Zuid-Afrika heeft daarvoor een eigen label: de Method Cap Classique (MCC). Zo weet je zeker dat de wijn op de champagne-wijze wordt gemaakt, ook al komt je fles uit Zuid-Afrika.
En laat het daar nou net mis zijn gegaan: Krone Borealis, lang bekend als een uitstekende MCC, kwam er achter dat de flessen die ze hadden gebruikt niet sterk genoeg waren. Tijdens de gisting in de fles zou de fles weleens kapot kunnen gaan. Daar werd een oplossing voor bedacht: we stoppen de wijn in andere flessen die wel stevig genoeg zijn. Niets aan de hand zou je zeggen.
Daar dacht de Cap Classique Association, de club die toezicht houdt op het Cap Classique label, anders over: voor MCC moet de gisting in de fles plaats vinden, dus je kunt de wijn niet zomaar halverwege de gisting in een andere fles stoppen! Resultaat: deze flessen moesten uit de handel worden gehaald. Er stond MCC op de fles, en dat was het niet!
De wijnen worden nu alsnog verkocht, maar met een nieuw label, zonder MCC erop, en voor een lagere prijs.