Zo organiseer je zelf een Zuid-Afrikaanse wijnproeverij

Wat is er leuker dan met een groep vrienden, familie of wijnclub verschillende wijnen te proeven? Maar hoe doe je dat? We nemen de belangrijkste punten met je door, en doen gelijk wat suggesties voor een goed assortiment aan wijn om te proeven.

Hoeveel wijn heb je nodig?

Bij een wijnproeverij drink je geen hele glazen wijn. Waar je normaalgesproken 5 tot 6 glazen uit een fles haalt, kun je voor een wijnproeverij rekenen op 10 tot 12 glazen per fles. 

Reken verder op minimaal 5 verschillende wijnen: zo kun je een breed palet aan smaken pakken en heb je voldoende afwisseling. Ben je met 10 man? Dan zou je met 5 flessen dus een eind moeten komen. Al ligt dat natuurlijk wel aan wie je uitnodigt.

Wijn inschenken

Ook leuk: vraag iedereen om zelf een fles mee te nemen. Zo deel je de kosten en kun je je laten verrassen. Stem wel even af wie welke soort wijn meeneemt, anders heb je straks 5 dezelfde wijnen. 

In welke volgorde proef je wijn?

Zorg voor een goede opbouw van je proeverij. Alleen dan komen de wijnen echt goed tot hun recht. Een goede wijnproeverij bouw je zo op:

Begin met bubbels
Een Champagne, of het Zuid-Afrikaanse alternatief de MCC (Method Cap Classique) zorgt niet alleen voor een feestelijk begin. De bubbels naturaliseren ook je smaak, zodat je klaar bent voor de rest van de proeverij.

Fris wit
Ga verder met een lichte, frisse witte wijn. Sauvignon Blanc is een logische kandidaat, maar ook een lichte Chenin Blanc is een goede keuze.

Vol wit
Dan volgt een wat vollere witte wijn. Een lekker boterige Chardonnay met houtlagering zou nu goed passen. Een complexere Chenin Blanc zou het ook goed doen.

Rose
Rose is een goede overgang van wit naar rood. Ook een blend van rood en wit, zoals de Chardonnay Pinot Noir van Haute Cabrière kan goed. 

Licht rood
Even wennen nu, want we gaan aan de rode wijn. Begin met een lichte rode wijn zonder al te veel tannines. Een Pinot Noir is een ideale kandidaat.

Stevig rood
Je bent nu wel klaar voor de wat stevigere smaken. Dan ben je in Zuid-Afrika aan het juiste adres. Bij een echte Zuid-Afrikaanse proeverij mag een Pinotage niet ontbreken: een echte Zuid-Afrikaanse uitvinding die vaak stevig van smaak is. Maar ook een Shiraz of Cabernet Sauvignon doet het goed.

De voorbereidingen

Na wijn het belangrijkste element is goed gezelschap. Heb je dat geregeld? Zorg dan ook voor voldoende glazen, en het liefst ook glazen die passen bij de wijn.

Voorbereiding van de wijnproeverij

Een karaf water is ook altijd een goed idee: van wijn proeven krijg je namelijk best dorst, en met water kun je gelijk je smaak weer naturaliseren.

Hapjes zijn ook altijd een goed idee, maar pas wel op dat deze niet te overheersend zijn: je proeft de wijn dan niet meer, en dat zou jammer zijn. Een stokbroodje, wat crackers en lichte kazen passen goed bij een wijnproeverij.

Nog een tip: zorg voor een wit tafellaken. Zo komt de kleur van de wijn er het beste uit.

Het proeven zelf

Je kunt heel ingewikkeld doen over wijnproeven, maar in Zuid-Afrika zijn ze daar niet zo van. Eigenlijk is maar een ding belangrijk: vind je de wijn lekker of niet?

Toch zijn er wel wat hulpmiddelen om te bepalen wat je van een wijn vindt. Kijk eerst naar de wijn: is hij licht of donker van kleur? Troebel of helder? 

Vervolgens ga je ruiken: is de geur sterk of juist niet? Wat ruik je precies? Vaak verwijs je hier naar fruitsoorten (donkere pruimen, frambozen, groene appel), maar je kunt ook bloemen, kruiden, tabak of zelfs petroleum tegenkomen.

Dan is het tijd om te proeven: laat de wijn goed door je mond gaan en laat er wat zuurstof bij. Zo komt de smaak het beste naar voren, en proef je alle nuances van de wijn. Is de wijn zwaar in alcohol of juist niet? Proef je veel tannines? Hoe lang is de afdronk?

Trek je conclusie: is dit een blijvertje of niet?

Uitspugen of niet?

Dat mag je natuurlijk zelf weten, maar persoonlijk vinden we het nogal zonde. 

Proost!

Een voorbeeld van een Zuid-Afrikaanse wijnproeverij

We geven je hieronder een voorbeeld van hoe je een leuke proeverij kunt opbouwen. Je krijgt steeds 2 opties, maar kunt natuurlijk ook iets anders kiezen.

Ook leuk: een proeverij waarin je wijnen van dezelfde druif vergelijkt. Proef bijvoorbeeld 5 Chenin Blancs, dan kom je erachter hoe veelzijdig die druif is.

Bubbels
We beginnen met een frisse bubbel van Spier, of de iets drogere vonkelwijn van Simonsig.

Licht wit
Een typische Sauvignon is die van Delaire Graff: fris, fruitig en de geur van vers gemaaid gras. Als alternatief de Remhoogte Chenin Blanc: erg fris voor een Chenin Blanc, maar wel wat complexer door de lagering op eikenhout.

Rose
Een tussenstop tussen wit en rood. De Wolftrap Rose van Boekenhoutskloof is een goede kandidaat: deze is met zijn complexiteit een mooie stap. De Haute Cabrière Chardonnay Pinot Noir doet het hier ook goed.

Licht rood
Pinot Noir is een goede start. De Unwooded variant van Haute Cabriere is erg licht. De Creation is door de houtlagering wat complexer.

Stevig rood
Door met de zware jongens. De Chocolate Block is een krachtige blend. De Stanford Hills Jackson's Pinotage is een stevige Pinotage.